A szoptatás több mint a csecsemő táplálásának legideálisabb módja - forrása a melegségnek és a vigasztalásnak! Minden újdonsült szülőben egy valami azonos: a legjobbat szeretné adni kisbabájának.
Mindenekelőtt természetesen fogadjuk meg védőnőnk tanácsait. Nagy tapasztalattal és korszerű tudással rendelkeznek a témával kapcsolatban.
A szülés utáni első napokban a sikeres és harmonikus szoptatás alapjai teremtődnek meg, ezért az anya számára igen fontos a nyugalom és a szülésznő, a nőgyógyász szakszerű ellátása.
Az apák se vonuljanak vissza, - tehermentesítsék az anyát és adjanak erőt neki! Segítségük és támogatásuk felbecsülhetetlen értékű az anya és kisbabája számára. A szülés után az újszülöttet lehetőleg minél előbb tegyük mellre.
- Az emlő behelyezéséhez érintsük meg a baba ajkait a mellbimbóval. Amint erre a baba jól kinyitja a száját, vonjuk őt gyorsan a keblünkre. Amennyiben szükséges, alulról támogassuk kezünkkel az emlőt.
- Szopáskor a csecsemő az egész bimbóudvart vegye a szájába! Hasa az anyja hasán nyugodjon, füle, válla és csípője nagyjából egyvonalban legyen. Ha a baba "játszani" kezd a mellbimbóval ez elősegíti a sebképződést-, csúsztassuk kisujjunkat a szájszeglete és a bimbó közé, hogy azt elengedje.
- Kezdetben mindkét oldalon 5-7 percig szoptassunk, hogy elősegítsük a tejelválasztó reflex fejlődését. A baba éhségétől és szopási erejétől függően a szoptatás a 10 és 40 perc közötti időtartamot ne haladja meg. Nem mindig éhes a csecsemő, ha sír; más okai is lehetnek - például hasfájás, gyengédség iránti vágy, unalom, fáradtság -, ilyenkor beszéljünk hozzá, simogassuk.
- Két etetés között legalább 1,5 óra pihenést igényel a csecsemő. A termelődő tej mennyisége megegyezik a csecsemő által elfogyasztottal, s pótlódik, ha a baba többet szopik. Ezért a tejtermelődés azonnal csökken, ha kiegészítő táplálékot is adunk a csecsemőnek!
Minden szoptatáshoz igyunk bőségesen, és a nap folyamán ötször együnk változatos, lehetőleg teljes értékű ételt (friss zöldség, gyümölcs, saláta, tejtermékek, sovány hús, barna kenyér).
Mérgelődés, stressz és túlságos kifáradás negatív módon hat a tej termelődésére!