Szoptatási tanácsok

A szoptatás több mint a csecsemő táplálásának legideálisabb módja - forrása a melegségnek és a vigasz­talásnak! Minden újdonsült szülőben egy valami azonos: a legjobbat szeretné adni kisbabájának.

Mindenekelőtt természetesen fogadjuk meg védőnőnk tanácsait. Nagy tapasztalattal és korszerű tudással rendelkeznek a témával kapcsolatban.

A legjobb táplálék a babának 

A nyugalom fontossága

A szülés utáni első napokban a sikeres és har­monikus szoptatás alapjai teremtődnek meg, ezért az anya számára igen fontos a nyugalom és a szülésznő, a nőgyógyász szakszerű ellátása.

Az apák se vonuljanak vissza, - tehermentesítsék az anyát és adjanak erőt neki! Segítségük és támogatásuk felbecsülhetetlen értékű az anya és kisbabája számára. A szülés után az újszülöttet lehetőleg minél előbb tegyük mellre.

A szoptatás technikája

- Az emlő behelyezéséhez érintsük meg a baba ajkait a mellbimbóval. Amint erre a baba jól kinyitja a száját, vonjuk őt gyorsan a keblünkre. Amennyi­ben szükséges, alulról támogassuk kezünkkel az emlőt.

- Szopáskor a csecsemő az egész bimbóudvart vegye a szájába! Hasa az anyja hasán nyugodjon, füle, válla és csípője nagyjából egyvonalban legyen. Ha a baba "játszani" kezd a mellbimbóval ­ez elősegíti a sebképződést-, csúsztassuk kisujjunkat a szájszeglete és a bimbó közé, hogy azt elengedje.

- Kezdetben mindkét oldalon 5-7 percig szop­tassunk, hogy elősegítsük a tejelválasztó reflex fejlődését. A baba éhségétől és szopási erejétől függően a szoptatás a 10 és 40 perc közötti időtartamot ne haladja meg. Nem mindig éhes a csecsemő, ha sír; más okai is lehetnek - például hasfájás, gyengédség iránti vágy, unalom, fáradtság -, ilyenkor beszéljünk hozzá, simo­gassuk.

- Két etetés között legalább 1,5 óra pihenést igényel a csecsemő. A termelődő tej mennyisége megegyezik a csecsemő által elfogyasztottal, s pótlódik, ha a baba többet szopik. Ezért a tejtermelődés azonnal csökken, ha kiegészítő táplálékot is adunk a csecsemőnek!

Hozzátáplálás

Mit együnk? 

Minden szoptatáshoz igyunk bőségesen, és a nap folyamán ötször együnk változatos, lehetőleg teljes értékű ételt (friss zöldség, gyümölcs, saláta, tejtermékek, sovány hús, barna kenyér).

Fontos a nyugalom!

Mérgelődés, stressz és túlságos kifáradás negatív módon hat a tej termelődésére!